EN|RU|UK
 Здоров'я
  2943  23

 З осені 2019 року в школах і дитсадках харчування відповідатиме стандартам НАССР, - Мінагрополітики

Контроль за безпечністю харчування в закладах освіти із 20 вересня 2019 року здійснюватиметься за новими правилами.

Зокрема, найважливішим нововведенням для операторів, які надають послуги харчування, стане запровадження системи Hazard Analysis and Critical Control Point (НАССР), пише Цензор.НЕТ із посиланням на сайт Мінагрополітики. Така вимога передбачена Законом України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів".

Закон набув чинності 20 вересня 2015 року, зазначають у відомстві, а його реалізація запровадить систему державного контролю на всіх етапах виробництва та обігу харчових продуктів - "від лану до столу".

Окрім упровадження системи НАССР, суб’єкт господарювання, який надає послуги харчування в закладах освіти, має бути внесений до Державного реєстру потужностей операторів ринку (або, у разі необхідності, отримати експлуатаційний дозвіл). Також оператор ринку повинен мати можливість встановити інших операторів ринку, які постачають йому харчові продукти, тобто забезпечити простежуваність.

З метою надання можливості операторам ринку переорієнтуватися на нові вимоги було визначено перехідні періоди. Так, для потужностей, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), - через три роки з дня, наступного за днем опублікування цього Закону - з 20 вересня 2017 року.

Для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), - через чотири роки - з 20 вересня 2018 року.

Для малих потужностей встановлено перехідний період у п’ять років - з 20 вересня 2019 року. Більшість суб’єктів господарювання, які надають послуги харчування в освітніх закладах, належать саме до цієї категорії.

Система Аналізу небезпек і критичної контрольної точки (Hazard Analysis and Critical Control Point, НАССР) запроваджена ВООЗ на початку 2000-х. В її основі - визначення критичних контрольних точок і аналіз небезпек, пов'язаних із гігієною та безпечністю продуктів харчування. Систему HАССР розробляють з урахуванням семи основних принципів: 1. Аналіз небезпек на всіх етапах - від отримання сировини (розведення або вирощування) до кінцевого споживання. 2. Виявлення критичних контрольних точок у виробництві для усунення (мінімізації) небезпеки або можливості її появи. 3. Встановлення критичних меж. 4. Розробка системи моніторингу, що дозволяє контролювати і спостерігати процес. 5. Розробка корекцій та коригувальних дій для застосування їх у випадках виявлення відхилень від критичних меж. 6. Розробка і застосування (підтримка) процедур верифікації з метою підтвердження результативності функціонування системи HАССР. 7. Документування процедур системи HАССР та ведення записів.

Источник: https://ua.censor.net.ua/n3064968
VEhrNGRrdzVRekF3VEdwU1ozUkhVREJaWmxGMVRrTTFTVTVIUWpCTVJGRjBUa01yTUV4d09EQk1MMUpuVGtNck1FeFVVbWM1UXpZd1dVeFJkVWg2VW1sT1F6WXdURGRSZFRsRGQyWk9RMk13V21KUmRtUkRkekJNVUZKblRrTXJNRXd2VVhaMFF6Y3dXbUpTWjNSRE5EQk1jbEYxUVQwOQ==
Коментувати
Сортувати:
у вигляді дерева
за датою
за ім’ям користувача
за рейтингом
 
 
 
 
 
 вгору