EN|RU|UK
 Суспільство
  1125  14

 Погана вода, відсутність меню та дезінфекції, необладнані харчоблоки, - Держпродспоживслужба оприлюднила результати перевірок дитячих таборів

З початку оздоровчої кампанії в кожному п'ятому закладі оздоровлення та відпочинку дітей виявлено порушення вимог санітарного законодавства.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на сайт Держпродспоживслужби.

Як повідомила начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Служби Алла Григоренко, тероргани взяли участь у 10,5 тис. перевірок дотримання вимог санітарного законодавства в закладах оздоровлення та відпочинку дітей. Порушення виявлено в кожному п'ятому закладі - 2283 (22%), що більше, ніж у 2017 році - 17,6%.

За її словами, порушення, встановлені під час обстежень закладів, стосувалися невідповідності питної води вимогам санітарних правил за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками, відсутності погодженого примірного меню та постачальників продуктів харчування, непроведення дезінфекційних заходів, незавершення ремонтних робіт, неналежного стану або кількості холодильного та технологічного обладнання харчоблоків, несвоєчасного проходження періодичних профілактичних медичних оглядів працівників та допуск до роботи без проходження медоглядів.

Також було встановлено недостатній контроль за організацією харчування дітей, зокрема: недотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів на харчоблоках, порушення поточності виробничих процесів, порушення технологій приготування готових страв, використання заборонених у закладах оздоровлення харчових продуктів, порушення організації питного режиму, недотримання двотижневого перспективного меню, порушення правил зберігання харчових продуктів та добових проб, відсутність документів, що засвідчують якість і безпеку харчових продуктів, використання пластмасового посуду багаторазового використання, реєструвалася недостатня кількість посуду, мийних та дезінфекційних засобів тощо.

Упродовж червня у зв’язку з виявленням Держпродспоживслужбою зазначених порушень не відкрилося 25 (2017 – 12) закладів оздоровлення/відпочинку. Водночас без погодження із Держпродспоживслужбою було відкрито 42 (2017 – 3) заклади.

Норм харчування закладами оздоровлення в середньому дотримувалися на 98,3%, а закладами відпочинку на базі загальноосвітніх навчальних закладів - на 84,6%.

За даними лабораторних досліджень, відхилення з калорійності від меню-розкладів зареєстровано у 5,1% проб, бактеріологічне забруднення готових страв встановлено у 2,5% проб, питома вага позитивних змивів на умовно патогенну мікрофлору з обладнання, інвентаря, рук та санітарного одягу кухарів закладів оздоровлення становила 3,3%.

З метою оцінки якості питної води проведено 13,2 тисячі досліджень проб питної води за бактеріологічними та за санітарно-хімічними показниками, з них показник відхилень за бактеріологічними показниками становив 6,1%, за хімічними показниками – 14,8%; досліджено 375 проб води відкритих водойм за бактеріологічними показниками, з них показник відхилень становив 1,3%.

Посадовими особами Держпродспоживслужби надано 820 приписів та 21 розпорядження керівникам закладів з метою приведення закладів до відповідних вимог, накладено 6 штрафів, відсторонено від роботи 14 працівників, що не пройшли періодичний профілактичний медичний огляд, поінформовано про порушення вимог санітарного законодавства правоохоронні органи.

Загалом, за словами Алли Григоренко, з початку оздоровчої кампанії було відкрито майже 9,2 тис. закладів оздоровлення та відпочинку, зокрема 409 закладів оздоровлення та майже 8,8 тис. відпочинку.

Нагадаємо, 17 липня прес-секретар Генеральної прокуратури України Андрій Лисенко повідомив, що в таборі в Донецькій області отруїлися понад 60 дітей.

ДСНС інформувала, що протягом двох діб, 17 та 18 липня, з дитячого табору "Орлятко" в селі Соснівка Лиманського району Донецької області госпіталізували 84 особи, з яких 68 - діти.

19 липня Міністерство охорони здоров'я України повідомило, що у 18-ти з 94-х хворих діагностовано гостру дизентерію Зонне (Sonnei), збудниками якої є шигели дизентерії Зонне (Shigella Sonnei).

У Донецькому обласному лабораторному центрі заявили, що причина масового отруєння дітей у літньому таборі - борщ, вівсянка та брудні руки кухаря.

Источник: https://ua.censor.net.ua/n3079008
VEhrNGRrdzVRek13VEZSUmRuUkhRVEJNTjFGemFXWlNhak42VVhZNVF6RXdXVVJSZEdSRGVUQmFZbEpuVGtNMk1FeENPREJaU0ZGelRrTTVNRXhFVW1kMFF5c3dXVVJTYkhSRE5XWk9RMVV3VEZoUmRIUkhRVEJNWWxGMk9VZEJNRXczVVhST1IwSXdUQzlSZG5SRE1qQk1hbEZ6ZEVkQ01FeDJVbWM1UXpJd1RFaFJjMEU5UFE9PQ==
Коментувати
Сортувати:
у вигляді дерева
за датою
за ім’ям користувача
за рейтингом
 
 
 
 
 
 вгору