EN|RU|UK
 Події
  3780  24

 Кількість отруєних під час поминальних обідів на Полтавщині збільшилася до 52 осіб, - СЕС

Кількість людей, які отруїлися під час поминальних обідів у Полтавській області, збільшилася до 52 осіб.

Як інформує Цензор.НЕТ, про це йдеться у повідомленні прес-служби Державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Як з'ясували фахівці Полтавського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби, усі випадки пов'язувало вживання страв, доставлених для застілля із підприємства громадського харчування "Жасмин", розташованого у селі Жовтневе Решетилівського району Полтавської області. Географія спалаху вже поширюється на 5 сіл із трьох різних районів. У поминальних обідах, після яких занедужали люди, брали участь 130 осіб із сіл Попівка Миргородського району, Федунка, Переводчикове, Великий Перевіз Шишацького району, Бірки Зіньківського району.

"У повідомленні від 4 червня було відомо про 35 хворих. Нині кількість захворілих збільшилась до 52 за рахунок активного виявлення хворих. Перші симптоми захворювання потерпілі відчули починаючи з вечора 3 червня. Кількість хворих зростала протягом наступної доби. Захворювання проявлялося багаторазовою діареєю, блюванням, підвищенням температури (в окремих випадках до 38 - 39 градусів), болями в животі, слабкістю, в усіх випадках - перебіг середньої тяжкості, тривалість симптомів - понад добу"- йдеться у повідомленні.

Читайте також на "Цензор.НЕТ": 37 людей отруїлися на Полтавщині

За даними спеціалістів Полтавського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби, усі потерпілі споживали страви, виготовлені на підприємстві громадського харчування "Жасмин" з порушенням технології. "Під час епідрозслідування фахівці відмітили тривале зберігання та доставку страв при температурі зовнішнього повітря понад +25 градусів С. Готували страви, як із сировини - м'яса, яєць, так і з заморожених напівфабрикатів, після чого розвозили готові страви по селах. У меню - страви, небезпечні накопиченням мікроорганізмів: салат "Олів'є", котлети, голубці, м'ясо тушковане, киселі, канун (варена крупа, залита солодким напоєм), млинці, смажена риба. Страви готували з порушенням технології, не дотримувалися принципу роздільності сирого та готового, порушували умови й терміни зберігання, не створено необхідних умов для дотримання особистої гігієни персоналу підприємства громадського харчування, немає даних про проходження персоналом медичного огляду та відсутня документація на низку продуктів для виготовлення страв. На підприємстві громадського харчування працює 7 осіб, скарг на стан здоров'я не мають".

Зараз фахівці досліджують бактеріологічний матеріал від хворих та від працівників згаданого підприємства, проби харчових продуктів, відібраних на підприємстві громадського харчування та залишків страв від поминальних обідів. Учасники поминок перебувають під медичним наглядом. Підприємство громадського харчування "Жасмін" зараз не виготовляє та не реалізує страви і продукцію, працівників попереджено про неприпустимість використання та реалізації наявних продуктів харчування. Населення поінформували про небезпеку вживання залишків страв та продуктів від поминальних обідів.

Епідрозслідування та робота в осередку тривають.
Коментувати
Сортувати:
у вигляді дерева
за датою
за ім’ям користувача
за рейтингом
 
 
 
 
 
 вгору